Istraživači su otkrili nekoliko faktora rizika koji bi mogli povećati šanse žene za razvoj epitelnog raka jajnika. Ti faktori rizika ne odnose se na druge, manje uobičajene vrste karcinoma jajnika, poput tumora germinativnih stanica i stromalnih tumora. 

Faktori koji povećavaju rizik od raka jajnika

Starenje

Rizik od razvoja raka jajnika povećava se sa starošću. Rak jajnika je rijedak kod žena mlađih od 40 godina. Većina se razvija nakon menopauze. Polovica svih karcinoma jajnika uočena je kod žena starijih od 63 godine. 

Prekomjerna težina ili pretilost

Povezana je veća vjerojatnost za razvoj mnogih karcinoma sa pretilošću. Trenutne informacije dostupne za rizik od raka jajnika i pretilost nisu jasne. Postoji vjerovatnoća da je pretilim ženama (s indeksom tjelesne mase [BMI] od najmanje 30) vjerojatno veći rizik od razvoja karcinoma jajnika, ali ne nužno najagresivnijih tipova, poput visokostepenih seroznih karcinoma. Pretilost također može negativno utjecati na ukupno preživljavanje žene s rakom jajnika. 

Rađanje djece kasnije ili nikada ne iznošenje trudnoće do kraja

Žene koje koje svoju prvu trudnoću iznesu nakon 35. godine ili koje nikada nisu iznijele trudnoću do kraja imaju veći rizik od karcinoma jajnika. 

Uzimanje hormonske terapije nakon menopauze

Žene koje koriste samo estrogen ili s progesteron nakon menopauze imaju povećan rizik od razvoja raka jajnika u usporedbi s ženama koje nikada nisu koristile hormone. 

Imati porodičnu historiju raka jajnika, raka dojke ili raka debelog crijeva

Rak jajnika može se prenositi u porodici. Vaš rizik od karcinoma jajnika povećava se ako vaša majka, sestra ili kći ima (ili je imala) karcinom jajnika. Rizik se također povećava što više rođaka imate s navedenim oboljenjem. Povećani rizik od raka jajnika također može potjecati s očeve strane. Porodična historija drugih vrsta karcinoma poput karcinoma debelog crijeva i dojke povezana je s povećanim rizikom od karcinoma jajnika. To je zato što te vrste raka mogu biti uzrokovane naslijeđenom mutacijom (promjenom) u određenim genima.

Imati porodični sindrom raka

Do 25% slučajeva nastanka raka jajnika je dio obiteljskih sindroma karcinoma koji proizlaze iz naslijeđenih promjena (mutacija) u određenim genima. 

Naslijeđeni sindrom raka dojke i jajnika (HBOC)

Ovaj sindrom uzrokovan je naslijeđenim mutacijama u genima BRCA1 i BRCA2, kao i možda nekim drugim genima koji još nisu pronađeni ili su nedovoljno istraženi. Navedeni sindrom povezan je sa visokim rizikom od nastanka karcinoma dojke kao i jajnika, jajovoda i primarnog peritonealnog karcinoma. Rizik od nastanka nekih drugih vrsta raka, poput raka gušterače i raka prostate, također je povećan. Mutacije u BRCA1 i BRCA2 također su odgovorne za većinu naslijeđenih vrsta karcinoma jajnika. Doživotni rizik od raka jajnika kod žena s mutacijom BRCA1 procjenjuje se između 35% i 70%. To znači da ako 100 žena ima mutaciju BRCA1, između 35 i 70 njih će oboljeti od karcinoma jajnika. Za žene s mutacijama BRCA2 rizik je procijenjen između 10% i 30% do 70. godine. Ove mutacije također povećavaju rizike za primarni peritonealni karcinom i karcinom jajovoda. Za usporedbu, doživotni rizik od raka jajnika za žene u općoj populaciji je manji od 2%.

Naslijeđeni nepolipozni rak debelog crijeva (HNPCC)

Žene s ovim sindromom imaju vrlo visok rizik od raka debelog crijeva i također imaju povećan rizik od razvoja raka maternice (raka endometrija) i jajnika. Mnogi različiti geni mogu uzrokovati ovaj sindrom. Oni uključuju MLH1, MSH2, MSH6, PMS2 i EPCAM. Doživotni rizik od karcinoma jajnika kod žena s naslijeđenim nepolipoznim rakom debelog crijeva iznosi oko 10%. Do 1% svih epitelnih karcinoma jajnika javlja se kod žena s ovim sindromom. Drugi naziv za HNPCC je Lynch sindrom. 

Peutz-Jeghersov sindrom

Osobe s ovim rijetkim genetskim sindromom razvijaju polipe u želucu i crijevima dok su tinejdžeri. Također imaju visok rizik od drugih vrsta karcinoma, posebno karcinoma probavnog trakta (jednjak, želudac, tanko crijevo, debelo crijevo). Žene s ovim sindromom imaju povećan rizik od raka jajnika, uključujući i epitelni rаk jаjnikа i vrstu stromalnog tumora zvanog sex cord-stromal tumor s prstenastim cijevima (SCTAT). Ovaj sindrom uzrokovan je mutacijama u genu STK11. 

Polipoza povezana sa MUTYH

Osobe s ovim sindromом razvijaju polipe u debelom crijevu i tankom crijevu i imaju visok rizik od raka debelog crijevа. Također su sklonije razvoju drugih vrsta karcinoma, uključujući rak jajnika i rak mokraćnog mjehura. Ovaj sindrom uzrokovan je mutacijama u genu MUTYH. 

Drugи geni povezani s naslijeđenim rakom jajnika

Osim spomenutih mutacija gena, postoje i drugi geni povezani sa karcinomom jajnika. To uključuje ATM, BRIP1, RAD51C, RAD51D i PALB2. Neki od navedenih gena također su povezani s oboljenjima poput raka dojke i gušterače. 

Koristenje tretmana plodnosti

Tretman plodnošću s in vitro oplodnjom (IVF) čini se da povećava rizik od vrste tumorskih jajnika poznatih kao “granični” ili “niski maligni potencijal”. Druge studije, međutim, nisu pokazale povećan rizik od invazivnog karcinoma jajnika sa lijekovima za plodnost. Ako uzimate lijekove za plodnost, trebali biste razgovarati o potencijalnim rizicima sa svojim liječnikom. 

Ako ste imali rak dojke

Ako ste imali karcinom dojke, također možete imati povećan rizik od razvoja raka jajnika. Postoji nekoliko razloga za to. Neki od reproduktivnih faktora rizika također mogu uticati na rizik od raka dojke. Rizik od nastanka karcinoma jajnika nakon raka dojke najveći je kod žena sa porodičnom historijom oboljenja. Snažna porodična historija raka dojke može biti uzrokovana naslijeđenom mutacijom u genima BRCA1 ili BRCA2 i naslijeđenim sindromom karcinoma dojke i jajnika, koji je povezan s povećanim rizikom od karcinoma jajnika. 

Pušenje

Pušenje ne povećava rizik od raka jajnika u cjelini, ali je povezano s povećanim rizikom za mukozni tip.

Faktori s nejasnim djelovanjem na rizik od raka jajnika

Androgeni

Androgeni, kao što je testosteron, su muški hormoni. Čini se da postoji veza između određenih androgena i specifičnih vrsta karcinoma jajnika, ali su potrebne daljnje studije o ulozi androgena u nastanku karcinoma jajnika. 

Puder za tijelo

Predloženo je da bi puder za tijelo mogao uzrokovati rak na jajnicima ako bi čestice pudera (nanosive na genitalno područje ili na higijenske uloške, dijafragme ili kondome) prošle kroz vaginu, maternicu i jajovode do jajnika. Mnoge studije na ženama istraživale su moguću povezanost između pudera za tijelo i raka jajnika. Rezultati su bili mješoviti, neke studije su izvijestile o blago povećanom riziku, a neke nisu izvještavale o povećanju. Mnoge studije pronašle su povezanost između korištenja pudera za tijelo i blagog povećanja rizika. Ali ove vrste studija mogu biti pristrane jer često ovise o korištenje talka mnogo godina ranije. Jedna prospektivna kohortna studija, koja ne bi imala istu vrstu potencijalne pristranosti, nije pronašla povećani rizik za nastanak karcinoma jajnika. Druga je pronašla umjereno povećanje rizika jedne vrste raka jajnika. Za svaku pojedinu ženu, ako postoji povećani rizik, ukupno povećanje vjerojatno će biti vrlo malo. Ipak, talk široko se koristi u mnogim proizvodima, pa je važno utvrditi je li povećani rizik stvaran. Istraživanja na ovom području se nastavljaju. 

Dijeta

Neka istraživanja pokazala su smanjenje stope raka jajnika kod žena koje su jele dijetu bogatu povrćem ili dijetu s malo masnoća, ali druga istraživanja ne potvrđuju navedeno. Američko društvo za rak preporučuje slijediti zdrav obrazac prehrane koji uključuje puno voća, povrća i cjelovitih žitarica te ograničava ili izbjegava crveno i prerađeno meso, šećerne napitke i visoko prerađenu hranu. Iako efekt navedenih preporuka o prehrani na rizik od raka jajnika ostaje nerazjašnjen u potpunosti, pridržavanje navedene dijete može pomoći u prevenciji nekoliko drugih bolesti, uključujući neke druge vrste karcinoma. 

Faktori koji mogu smanjiti rizik od raka jajnika

Trudnoća i dojenje

Trudnice koje su iznijele trudnoću do kraja prije 26. godine imaju manji rizik od pojave karcinoma jajnika nego žene koje nisu. Rizik se smanjuje s svakom trudnoćom koja se iznese do kraja. Dojenje može dodatno smanjiti rizik. 

Kontracepcija

Žene koje su koristile oralne kontraceptive (poznate i kao kontracepcijske pilule ili pilule) imaju manji rizik od nastanka raka jajnika. Rizik je manji što su pilule duže korištene. Rizik je manji čak i mnogo godina nakon što se prestane sa uzimanjem pilula. Druge vrste kontracepcije, kao što su ligacija jajovoda (vezivanje jajovoda) i kratkotrajna upotreba IUD-ova (intrauterini uređaji), također su povezane s manjim rizikom od nastanka karcinoma jajnika. 

Histerektomija (uklanjanje maternice bez uklanjanja jajnika) čini se da također smanjuje rizik od obolijevanja od karcinoma jajnika za otprilike jednu trećinu.

Pročitajte više o sličnim temama na našem Blogu

Izvor: American Cancer Society