Kod svih muškaraca postoji rizik za nastanak raka prostate. Pojedini faktori mogu povećati rizik i razumijevanje ovih faktora rizika može vam pomoći da se odlučite na testiranje za rak prostate.

Šta je faktor rizika?

Faktor rizika je sve što povećava šanse da obolite od određene bolesti, poput karcinoma. Različiti tipovi karcinoma imaju različite faktore rizika. Neki, poput pušenja, mogu se promijeniti, dok drugi, poput starosti ili porodične historije oboljenja, ne mogu. Međutim, imati faktor rizika ne znači da ćete sigurno oboliti od raka. Mnogi ljudi sa jednim ili više faktora rizika nikada ne obole od raka, dok pojedini koji obole od raka nemaju ili ne posjeduju poznate faktore rizika.

Istraživači su pronašli neke faktore koji mogu utjecati na rizik od nastanka karcinoma prostate.

Starija dob

Rak prostate je rijetkost kod muškaraca mlađih od 40 godina, ali rizik brzo raste poslije pedesete godine života. Oko 60% slučajeva karcinoma prostate javlja se kod muškaraca starijih od 65 godina.

Rasa/etnicitet

Karcinom prostate češće se javlja kod Afroamerikanaca i muškaraca karipskog porijekla nego kod drugih rasa. Obično se pojavljuje kod mlađih muškaraca iz ovih grupa. Oboljenje se rjeđe javlja kod azijskih Amerikanaca, Hispanoamerikanaca i Latinoamerikanaca nego kod bijelaca. Razlozi ovih  razlika nisu u potpunosti razjašnjeni.

Porodična historija oboljenja

Rak prostate može biti prisutan u porodici, što ukazuje na genetski faktor. Ipak, većina muškaraca sa karcinomom prostate nema porodičnu historiju ove bolesti. Ali, ukoliko imate oca ili brata sa karcinomom prostate, vaš rizik za nastankom ovog oboljenja je duplo veći. Rizik je znatno povećan ako imate brata sa navedenim oboljenjem nego oca, ili ako imate više rođaka sa ovom bolešću, posebno ako su oboljeli u mlađoj životnoj dobi.

Nasljedne promjene u genima

Određene genetske promjene koje nasljeđujemo od roditelja mogu povećati rizik od nastanka raka prostate. Na primjer, promjene gena BRCA1 ili BRCA2, koje povećavaju rizik od raka dojke i jajnika, također mogu povećati rizik od karcinoma prostate, naročito mutacije gena BRCA2. Muškarci sa Linčevim sindromom, stanjem uzrokovanim nasljednim promjenama gena, imaju veći rizik od pojave nekoliko vrsta karcinoma, uključujući i karcinom prostate.

Ostali faktori rizika za rak prostate

Ishrana

Uloga ishrane u riziku od nastanka raka prostate nije potpuno razjašnjena. Muškarci koji konzumiraju puno mliječnih proizvoda ili kalcijuma mogu imati povećan rizik. Međutim, većina studija nije pronašla jasnu povezanost između uobičajenih nivoa kalcijuma u ishrani i karcinoma prostate. Takođe, proučavana je veza nastanka karcinoma prostate i ishrane povrćem, sojom, kafom i multivitaminima, ali nijedan od ovih faktora nije dosljedno povezan sa rizikom.

Gojaznost

Gojaznost/ prekomjerna kilaža ne povećava ukupni rizik od navedenog oboljenja, ali može utjecati na vrstu karcinoma. Neke studije su pokazale da gojazni muškarci imaju manji rizik od manje agresivnog oblika raka, ali veći rizik od agresivnijeg oblika. Razlozi za to nisu u potpunosti istraženi. Neke studije su takođe pokazale da gojazni muškarci mogu imati veći rizik od uznapredovalog karcinoma prostate i smrti od karcinoma prostate, ali studije to nisu u potpunosti potvrdile.

Pušenje

Većina studija nije pronašla vezu između pušenja i rizika od dobijanja raka prostate. Neka istraživanja su pokazala ne tako značajnu vezu između konzumiranja cigareta i većeg rizika od smrti od navedenog oboljenja, ali su potrebne dodatne studije da bi se navedeno dokazalo. Pušenje je povezano sa mnogim drugim zdravstvenim problemima, uključujući povećan rizik od drugih vrsta karcinoma, stoga su, kako je prethodno i navedeno, potrebne detaljnije studije kako bi se dokazalo da pušenje utiče na nastanak i razvoj karcinoma prostate.

Izloženost hemikalijama

Istraživanja sugerišu da izloženost određenim hemikalijama može povećati rizik od raka prostate. Pojedina istraživanja povezuju izloženost arsenu sa većim rizikom od nastanka karcinoma prostate. Vatrogasci mogu biti izloženi hemikalijama koje povećavaju rizik od raka prostate.

Upala prostate

Neka istraživanja sugerišu da prostatitis (upala prostate) može biti povezan sa povećanim rizikom od raka prostate, ali druga istraživanja nisu potvrdila navedeno. Međutim, upala se često nalazi u uzorcima tkiva malignih ćelija prostate. Veza između upale i raka prostate nije razjašnjena i ovo je aktivno područje istraživanja.

Spolno prenosive infekcije

Istraživači su također istraživali da li spolno prenosive infekcije, kao što su gonoreja ili klamidija, povećavaju rizik od karcinoma prostate, jer mogu izazvati upalu prostate. Do sada, rezultati studija su različiti i predmetom su istraživanja.

Vazektomija

Neka istraživanja sugerišu da muškarci koji su imali vazektomiju imaju nešto veći rizik od raka prostate, dok druga istraživanja nisu pronašla povećanje rizika. Istraživanja o ovoj mogućoj vezi su još u toku.

 

Pogledajte naš Blog

Izvor: American Cancer Society