Faktor rizika je bilo šta što povećava vaše šanse za dobivanje bolesti, poput raka.
Naučnici su otkrili nekoliko faktora rizika koji povećavaju vjerovatnoću da osoba dobije rak želuca. Neki od njih mogu se kontrolisati, dok drugi ne mogu.
Faktori rizika:
Spol
Rak želuca je češći kod muškaraca nego kod žena.
Starost
Rak želuca može se pojaviti kod mlađih osoba, ali rizik raste kako osoba stari. Većina ljudi kojima je dijagnosticiran karcinom želuca su u svojim 60-im, 70-im ili 80-im godinama.
Etnička pripadnost
U Sjedinjenim Američkim Državama, rak želuca je češći kod Latinoamerikanaca, Afroamerikanaca, Indijanaca, Azijskih Amerikanaca i Pacifičkih otočana nego kod bijelaca koji nisu latinoameričkog porijekla.
Geografija
Širom svijeta, karcinom želuca je češći u Istočnoj Aziji, Istočnoj Evropi i Južnoj i Centralnoj Americi. Ova bolest je rjeđa u Africi i Sjevernoj Americi.
Infekcija Helicobacter pylori
Infekcija bakterijom Helicobacter pylori (H. pylori) je jedan od glavnih uzroka karcinoma želuca, posebno u donjem (distalnom) dijelu želuca. Dugotrajna infekcija želuca ovom bakterijom može dovesti do atrofičnog gastritisa i drugih prekancerogenih promjena unutrašnjeg sloja želuca.
Ljudi sa karcinomom želuca imaju višu stopu infekcije H. pylori. Infekcija H. pylori povezana je i s nekim vrstama limfoma želuca. Ipak, većina ljudi koji nose ovu bakteriju u želucu nikada ne razviju karcinom.
Prekomjerna težina ili gojaznost
Prekomjerna težina ili gojaznost povezani su s povećanim rizikom od raka kardije (gornji dio želuca blizu jednjaka).
Ishrana
Rizik od raka želuca povećan je kod ljudi čija ishrana uključuje velike količine hrane konzervirane soljenjem, kao što su usoljena riba i meso, i ukiseljeno povrće.
Redovno konzumiranje prerađenog, grilovanog ili mesa s roštilja čini se da povećava rizik od raka želuca koji nije povezan s kardijom.
Konzumiranje malih količina voća vjerovatno povećava rizik od karcinoma želuca. S druge strane, konzumacija puno svježeg voća (posebno citrusa) i sirovog povrća čini se da smanjuje rizik od karcinoma želuca.
Konzumiranje alkohola
Upotreba alkohola vjerovatno povećava rizik od raka želuca. Dokazi za ovu povezanost su najjači kod ljudi koji konzumiraju tri ili više pića dnevno.
Konzumiranje duhana
Pušenje povećava rizik od raka želuca, naročito karcinoma gornjeg dijela želuca blizu jednjaka. Stopa raka želuca je otprilike dvostruko veća kod ljudi koji puše.
Prethodna operacija želuca
Rak želuca je vjerovatniji kod ljudi kojima je uklonjen dio želuca radi liječenja benignih bolesti poput čira. Razlog tome bi mogao biti jer želudac proizvodi manje kiseline, što omogućava prisustvo više štetnih bakterija. Refluks (vraćanje) žuči iz tankog crijeva u želudac nakon operacije također može doprinijeti povećanom riziku. Ovi karcinomi obično se razvijaju mnogo godina nakon operacije.
Neke vrste polipa u želucu
Polipi su benigne izrasline na sluznici želuca. Većina vrsta polipa (kao što su hiperplastični polipi ili inflamatorni polipi) ne čini se da značajno povećavaju rizik od raka želuca, ako ga uopće povećavaju. Ali, adenomatozni polipi – također zvani adenomi – ponekad mogu prerasti u karcinom.
Perniciozna anemija
Određene ćelije u sluznici želuca obično proizvode supstancu zvanu intrinzični faktor (IF) koji je tijelu potreban da apsorbira vitamin B12 iz hrane. Ljudi s nedostatkom IF-a mogu imati nedostatak vitamina B12, što utiče na sposobnost tijela da stvara nove crvene krvne ćelije i može izazvati druge probleme. Ovo stanje, koje se naziva perniciozna anemija, može biti uzrokovano određenim autoimunim stanjima, kao i nekim vrstama operacija želuca. Uz anemiju (nedostatak crvenih krvnih zrnaca), ljudi s ovom bolešću imaju povećan rizik od raka želuca.
Menetrierova bolest (Hiperplastična hipersekretorna gastropatija)
Kod ovog stanja, prekomjerni rast unutrašnjeg sloja želuca uzrokuje stvaranje velikih nabora u sluznici i dovodi do niskih nivoa želučane kiseline. Budući da je ova bolest veoma rijetka, nije tačno poznato koliko povećava rizik od nastanka karcinoma želuca.
Nasljedni sindromi raka
Neki ljudi naslijede mutacije gena (promjene) od svojih roditelja koje dovode do stanja koja mogu povećati rizik od raka želuca. Ovi nasljedni sindromi čine samo mali procenat raka želuca u svijetu.
Nasljedni difuzni rak želuca (HDGC)
Ovaj nasljedni sindrom značajno povećava rizik od razvoja raka želuca. Ovo stanje je rijetko, ali rizik od nastanka karcinoma želuca tokom života kod pogođenih osoba iznosi do 70%. Žene s ovim sindromom također imaju povećan rizik od invazivnog lobularnog raka dojke. Ovaj sindrom je najčešće uzrokovan mutacijama u genu CDH1.
Lynchov sindrom (nasljedni nepolipozni kolorektalni karcinom, ili HNPCC)
Lynchov sindrom (ranije poznat kao HNPCC) je nasljedni genetski poremećaj koji povećava rizik od kolorektalnog karcinoma, raka želuca i nekih drugih vrsta karcinoma. Ovaj sindrom je uzrokovan mutacijama u jednom od gena za popravak grešaka (MMR), kao što su MLH1 ili MSH2. Ovi geni obično pomažu u popravci oštećene DNK.
Porodična adenomatozna polipoza (FAP)
Ljudi s FAP-om dobijaju mnogo polipa u debelom crijevu, a ponekad i u želucu i crijevima, počevši od rane dobi. Ljudi s ovim sindromom imaju veoma visok rizik od dobivanja kolorektalnog karcinoma i blago povećan rizik od nastanka raka želuca. FAP je uzrokovan mutacijama u genu APC.
Gastrični adenom i proksimalna polipoza želuca (GAPPS)
Ovo rijetko stanje uzrokovano je mutacijom u specifičnom dijelu gena APC. Ljudi s GAPPS-om razvijaju mnoge polipe u želucu i imaju povećan rizik od raka želuca.
Li-Fraumenov sindrom
Ljudi s ovim sindromom imaju povećan rizik od nekoliko vrsta karcinoma, uključujući i razvoj raka želuca u relativno mladoj dobi. Li-Fraumenov sindrom je uzrokovan mutacijom u genu TP53.
Peutz-Jeghersov sindrom (PJS)
Ljudi s ovim stanjem razvijaju polipe u želucu i crijevima, kao i u drugim područjima, uključujući nos, dišne puteve, pluća i mokraćni mjehur. Polipi u želucu i crijevima nazivaju se hamartomi. Oni mogu izazvati probleme kao što su krvarenje ili začepljenje crijeva. PJS također može izazvati tamne pjegaste mrlje na usnama, unutrašnjosti obraza i drugim područjima. Ljudi s PJS-om imaju povećan rizik od nekoliko vrsta raka, uključujući rak debelog crijeva, pankreasa, želuca i dojke. Ovaj sindrom je uzrokovan mutacijama u genu STK11.
Porodična historija raka želuca
Ljudi koji imaju roditelje, braću i sestre ili djecu kojima je dijagnosticiran rak želuca imaju veću vjerovatnoću da razviju ovu bolest, čak i bez jednog od nasljednih sindroma karcinoma opisanih iznad. Ipak, većina ljudi koji dobiju rak želuca nemaju porodičnu historiju ove bolesti.
Zajednički varijabilni imunodeficijencijski poremećaj (CVID)
Kod ljudi s CVID-om, imunološki sistem ne može proizvesti dovoljno antitijela da bi se zaštitio od infekcija. To može dovesti do čestih infekcija, kao i drugih problema, uključujući atrofični gastritis i pernicioznu anemiju. Ljudi s CVID-om imaju veću vjerovatnoću da dobiju želučani limfom i rak želuca.
Infekcija Epstein-Barr virusom (EBV)
Epstein-Barr virus uzrokuje infektivnu mononukleozu (također zvanu mono). Većina ljudi zaražena je ovim virusom u nekom trenutku života, obično kao djeca ili tinejdžeri.
EBV je povezan s nazofaringealnim karcinomom i nekim oblicima limfoma. Također se nalazi u kancerogenim ćelijama kod otprilike 5% do 10% ljudi sa rakom želuca, iako još nije jasno da li virus zapravo uzrokuje rak želuca. Karcinomi želuca povezani s EBV-om imaju tendenciju sporijeg rasta i manje sklonosti širenju.
Određene profesije
Radnici u industrijama uglja, metala i gume čini se da imaju veći rizik od dobivanja raka želuca.
Krvna grupa tipa A
Krvne grupe odnose se na određene supstance koje su normalno prisutne na površini crvenih krvnih ćelija i nekih drugih tipova ćelija. Ove grupe su važne za podudaranje krvi prilikom transfuzija. Iz nepoznatih razloga, ljudi s krvnom grupom tipa A imaju veći rizik od dobivanja raka želuca.
Pregledajte dodatne korisne tematike na našem blogu.
Izvor: American Cancer Society