Pogrešna vjerovanja/ubjeđenja o uzrocima raka mogu izazvati nepotrebnu zabrinutost. Saznajte koliko su tačni neki od uobičajenih mitova o uzrocima raka.

Internetom kruže tvrdnje da predmeti i proizvodi koje svakodnevno upotrebljavamo, kao što su plastika i dezodorans, uzrokuju rak. Osim što su netačne, mnoge od ovih tvrdnji mogu vas nepotrebno zabrinuti.

Prije nego što se zabrinete, pogledajte stvarne činjenice iza ovih uobičajenih mitova.

Χ Mit: Antiperspiranti ili dezodoransi mogu uzrokovati rak dojke.

Činjenica: Ne postoji dokaz koji povezuje korištenje antiperspiranata ili dezodoransa sa karcinomom dojke.

Neki izvještaji sugerišu da ovi proizvodi sadrže štetne supstance kao što su aluminijumski spojevi i parabeni, koji se mogu apsorbirati kroz kožu ili ući u tijelo kroz posjekotine od brijanja. Još uvijek nijedna studija nije potvrdila da ovi proizvodi uzrokuju rak dojke. Trenutni dokazi govore da ovi proizvodi ne uzrokuju karcinom.

Ako ste ipak zabrinuti, izaberite proizvode koji ne sadrže hemikalije koje vas zabrinjavaju.

Χ Mit: Zagrijavanje hrane u plastičnim posudama u mikrovalnojj pećnici oslobađa štetne supstance koje uzrokuju rak.

Činjenica: Plastične posude označene kao sigurne za upotrebu u mikrovalnoj pećnici ne predstavljaju prijetnju.

Postoje dokazi da se plastične posude koje nisu namijenjene za mikrovalnu pećnicu mogu rastopiti i ispustiti hemikalije u hranu. Izbjegavajte zagrijavanje hrane u plastičnim posudama koje nisu namijenjene za mikrovalnu pećnicu, kao što su kutije od margarina ili posude za hranu za ponijeti.

Provjerite da li je posuda koju koristite u mikrovalnoj pećnici označena kao sigurna za tu upotrebu.

 

Χ Mit: Ljudi koji boluju od karcinoma ne bi trebali jesti šećer, jer to može ubrzati rast ćelija raka.

Činjenica: Potrebno je više istraživanja da se razumije odnos između šećera u ishrani i karcinoma. Sve ćelije, uključujući I kancerogene ćelije, koriste šećer iz krvi (glukozu) za energiju. Ali povećan unos  šećera ne čini da kancerogene ćelije brže rastu. Također, uskraćivanje šećera kancerogenim ćelijama ne usporava njihov rast.

Ova zabluda može biti zasnovana na pogrešnom razumijevanju PET skeniranja, koje koriste malu količinu radioaktivnog trasera – obično u obliku glukoze. Sva tkiva u tijelu apsorbuju dio ovog trasera, ali tkiva koja koriste više energije – uključujući ćelije raka – apsorbuju veće količine. Iz gore navedenog nastao je mit da kancerogene ćelije brže rastu usljed konzumacije šećera. Ali to nije tačno.

Postoje dokazi da konzumiranje velike količine šećera može povećati rizik od nastanka određenih vrsta karcinoma, uključujući i karcinom jednjaka. Previše šećera može također dovesti do debljanja i povećati rizik od gojaznosti i dijabetesa, što može povećati rizik od nastanka raka.

 

Χ Mit: Rak je zarazna bolest.

Činjenica: Nema potrebe izbjegavati nekoga ko ima rak. Ne možete se zaraziti karcinomom. U redu je dodirivati i provoditi vrijeme s nekim ko ima rak. Zapravo, vaša podrška je vrlo važna.

Iako rak sam po sebi nije zarazna bolest, ponekad virusi, koji jesu zarazni, mogu dovesti do razvoja karcinoma. Primjeri virusa koji mogu uzrokovati karcinom uključuju:

  • Humani papilomavirus (HPV) – spolno prenosiva infekcija – može uzrokovati rak grlića materice kao i druge vrste karcinoma.
  • Hepatitis B ili C – virusi preneseni seksualnim odnosom ili korištenjem zaraženih igala – mogu uzrokovati rak jetre.

Razgovarajte sa svojim doktorom o vakcinama i drugim načinima zaštite od navedenih virusa.

 

Pročitajte više o sličnim temama na našem Blogu.

Izvor: Mayo Clinic