Dva karcinoma povezana s karcinomom jajnika su primarni rak peritoneuma i rak jajovoda. Vrsta ćelija koje pokrivaju jajnike nazivaju se epitelne ćelije. Ove ćelije također čine sluznicu zdjelice i abdomena, nazvanu peritoneum, i sluznicu jajovoda. Otprilike 80-85% karcinoma jajnika počinju u epitelnim ćelijama jajnika, peritoneuma ili jajovoda.

Postoji nekoliko drugih vrsta karcinoma jajnika, kao i različite vrste nekanceroznih tumora jajnika. Poznavanje vrste karcinoma jajnika kod žena je važno jer može pružiti informacije o šansama za nasljedni oblik karcinoma jajnika.

Koliko je čest karcinom jajnika?

Karicnom jajnika čini 1% svih dijagnostikovanih karcinoma. Iako nije uobičajen, rangiran je na 5. mjestu po broju smrtnih slučajeva od karcinoma kod žena. Rano otkrivanje je važno jer što se ranije dijagnosticira, to je veća stopa preživljavanja.
Otprilike 1 od 77 žena će razviti karcinom jajnika tokom svog života.

Kako genetske mutacije povećavaju rizik od karcinoma jajnika

Mutacije su rijetke, ali kada postoje, značajno povećavaju rizik od karcinoma.

Rizik od karcinoma jajnika kod žena

Zanimljive informacije

Hormonski faktori mogu povećati rizik od karcinoma jajnika.

Poznato je da izloženost određenim supstancama kao što je estrogen (bez progesterona) nakon menopauze neznatno povećava rizik od karcinoma jajnika, kao i početak menstrualnog ciklusa prije 12. godine i menopauzu nakon 55. godine.

Postoje faktori koji mogu smanjiti rizik.

Upotreba oralnih kontraceptiva (kontracepcijske pilule), niži indeks tjelesne mase (BMI), porođaj prvi put prije 35. godine, dojenje i hirurško uklanjanje jajnika i jajovoda mogu smanjiti rizik od razvoja karcinoma jajnika.