Karcinom materice se odnosi na karcinom koji počinje u materici. Naziva se i karcinomom endometrijuma jer se sluznica materice na kojoj počinje karcinom naziva endometrijum. Iako postoji nekoliko vrsta karcinoma materice, daleko najčešći je adenokarcinom.

Koliko je čest karcinom materice?

Svake godine se dijagnosticira 3% novih karcinoma maternice
Otprilike 1 od 36 žena će razviti karcinom materice tokom svog života.

Kako genetske mutacije povećavaju rizik od karcinoma materice

Mutacije su rijetke, ali kada postoje, značajno povećavaju rizik od karcinoma.

Rizik od raka maternice

Zanimljive informacije

Određeni lijekovi i tretmani mogu povećati rizik.

Na primjer, uzimanje estrogena bez ikakvog progesterona, uzimanje tamoksifena i zračenje karličnog područja povećavaju rizik od raka materice. Određene bolesti kao što su dijabetes, sindrom policističnih jajnika (PCOS), hiperplazija maternice povećavaju rizik od karcinoma materice.

Gojaznost može povećati rizik.

Gojaznost je povezana s povećanjem rizika od karcinoma materice jer masno tkivo može promijeniti određene hormone zvane androgeni u estrogen. Ovo povećanje nivoa estrogena povećava rizik od karcinoma materice. Karcinom materice je dvostruko češći kod gojaznih žena.

Postoje faktori koji mogu smanjiti rizik.

Korištenje oralnih kontraceptiva (pilule za kontrolu rađanja), korištenje intrauterinog uloška (IUD) za kontrolu rađanja, niži indeks tjelesne mase (BMI), porođaj i histerektomija (hirurško uklanjanje maternice) također smanjuju rizik od razvoja karcinoma materice.