Karcinom pankreasa se odnosi na karcinom koji počinje u gušterači. Postoje dvije vrste ćelija koje čine pankreas: egzokrine ćelije i endokrine ćelije. Svaka vrsta ćelija formira različite vrste tumora i karcinoma. Poznavanje razlike između egzokrinih i endokrinih karcinoma je važno jer se faktori rizika, uzroci, simptomi, tretmani i stope preživljavanja razlikuju ovisno o karcinomu.
Adenokarcinom pankreasa je daleko najčešći tip karcinoma gušterače i tip je koji se većinom javlja kod nasljednih oblika raka gušterače.
Koliko je čest karcinom pankreasa?
Kako genetske mutacije povećavaju rizik od karcinoma pankreasa
Mutacije su rijetke, ali kada postoje, značajno povećavaju rizik od karcinoma.
Zanimljive informacije
Pušenje je veoma jak faktor rizika za karcinom pankreasa.
Procjenjuje se da pušači imaju dvostruko veći rizik od razvoja karcinoma pankreasa u odnosu na nepušače.
Određene bolesti mogu povećati rizik.
Određene bolesti kao što su dijabetes tipa 2, hronični pankreatitis, bolest jetre i bakterija H. pylori u želucu povećavaju rizik od raka pankreasa.
Izloženost hemikalijama može povećati rizik.
Izloženost određenim pesticidima, bojama i hemikalijama koje se koriste u rafinaciji metala može povećati rizik od razvoja raka pankreasa.
Postoje faktori koji mogu smanjiti rizik.
Faktor koji može smanjiti rizik od raka pankreasa je niži indeks tjelesne mase (BMI).