Karcinom prostate se odnosi na karcinom koji počinje u prostati. Iako postoji nekoliko vrsta karcinoma prostate, daleko najčešći tip je adenokarcinom.

Dok neki karcinomi prostate mogu rasti i brzo se širiti, većina raste sporo i možda nikada neće biti dijagnosticirani. Studije autopsija starijih muškaraca koji su umrli od drugih uzroka pokazuju da je većina imala i rak prostate koji ih nikada nije pogodio tokom života.

Smjernice za istraživanje i skrining gena povezanih s nasljednim karcinomom prostate još su u ranoj fazi, te je dio usluge Color testa da vas obavještava ako se bilo koja informacija u vezi s vašim rezultatima promijeni.

Koliko je čest karcinom prostate?

Karcinom prostate čini 13% svih novih karcinoma dijagnostikovanih kod muškaraca svake godine. To je drugi najčešći karcinom, nakon karcinoma pluća.
Otprilike 1 od 7 muškaraca (14%) će razviti karcinom prostate tokom svog života.

Kako genetske mutacije povećavaju rizik od karcinoma prostate

Mutacije su rijetke, ali kada postoje, značajno povećavaju rizik od karcinoma. Nedavna studija je otkrila da je do 12% muškaraca sa uznapredovalim karcinomom prostate imalo mutaciju nasljednog gena za rizik od karcinoma.

Zanimljive informacije

Porodična anamneza utiče na rizik od razvoja karcinoma prostate.

Ako su vam otac ili brat imali karcinom prostate, to udvostručuje vaš rizik. Rizik je čak veći za muškarce s više rođaka koji su imali karcinom prostate, posebno ako su njihovi rođaci bili mladi kada je karcinom dijagnosticiran.

Karcinom prostate je mnogo češći kod starijih muškaraca.

Oko 60% svih karcinoma prostate dijagnosticira se kod muškaraca starijih od 65 godina. Muškarci s nasljednim mutacijama koje povećavaju rizik od karcinoma mogu ga razviti u mlađoj dobi.