Karcinom želuca se odnosi na karcinom koji počinje u želucu. Želudac se sastoji od 5 slojeva tkiva. Većina karcinoma želuca razvija se u unutrašnjem sloju, zvanom sluznica. Iako postoji nekoliko vrsta karcinoma želuca, daleko najčešći tip je adenokarcinom. Oni čine 90-95% karcinoma želuca.
![can_stomachFM_medium_2x.8cca0a4a9306-600×410](https://www.genolab.ba/wp-content/uploads/2023/02/can_stomachFM_medium_2x.8cca0a4a9306-600x410-1.png)
Koliko je čest karcinom želuca?
![stomach_cancer_frequency-1](https://www.genolab.ba/wp-content/uploads/2023/02/stomach_cancer_frequency-1.png)
Karcinom želuca čini 1-2% svih novih dijagnosticiranih karcinoma.
![stomach_cancer_chance_women](https://www.genolab.ba/wp-content/uploads/2023/02/stomach_cancer_chance_women.png)
Otprilike 1 od 155 žena će razviti karcinom želuca tokom svog života.
![muskarci](https://www.genolab.ba/wp-content/uploads/2023/02/muskarci.png)
Otprilike 1 od 96 muškaraca će razviti karcinom želuca tokom svog života.
Kako genetske mutacije povećavaju rizik od karcinoma želuca
Mutacije su rijetke, ali kada postoje, značajno povećavaju rizik od karcinoma.
![home.color_.com_learn_cancer_stomach-cancer-facts-and-causes](https://www.genolab.ba/wp-content/uploads/2023/02/home.color_.com_learn_cancer_stomach-cancer-facts-and-causes.png)
Rizik od karcinoma želuca kod žena
![home.color_.com_learn_cancer_stomach-cancer-facts-and-causes-3](https://www.genolab.ba/wp-content/uploads/2023/02/home.color_.com_learn_cancer_stomach-cancer-facts-and-causes-3.png)
Rizik od karcinoma želuca kod muškaraca
Zanimljive informacije
Postoje faktori koji mogu smanjiti rizik.
Ishrana bogata voćem i povrćem može smanjiti rizik od karcinoma želuca.
Ishrana, način života i drugi faktori mogu povećati rizik od karcinoma želuca.
Procjenjuje se da pušači imaju dvostruko veći rizik od razvoja karcinoma želuca u odnosu na nepušače.
Izloženost određenim supstancama za radnike u industriji uglja, metala i guma povećava rizik od karcinoma želuca.
Hrana koja sadrži velike količine dimljene hrane, slane ribe i mesa, kiselog povrća i hrane sa nitratima ili nitritima koje su uobičajene u suhomesnatim proizvodima povezuju se s povećanim rizikom od karcinoma želuca.
Određena vrsta polipa u želucu, zvanih adenomi, povećavaju rizik od karcinoma želuca. Određene bolesti kao što su perniciozna anemija, hipertrofična gastropatija, uobičajeni varijabilni imuni nedostatak (CVID) ili dugotrajna infekcija bakterijom H. pylori u želucu, povećavaju rizik od karcinoma želuca.