Karcinom želuca se odnosi na karcinom koji počinje u želucu. Želudac se sastoji od 5 slojeva tkiva. Većina karcinoma želuca razvija se u unutrašnjem sloju, zvanom sluznica. Iako postoji nekoliko vrsta karcinoma želuca, daleko najčešći tip je adenokarcinom. Oni čine 90-95% karcinoma želuca.

Koliko je čest karcinom želuca?

Karcinom želuca čini 1-2% svih novih dijagnosticiranih karcinoma.
Otprilike 1 od 155 žena će razviti karcinom želuca tokom svog života.
Otprilike 1 od 96 muškaraca će razviti karcinom želuca tokom svog života.

Kako genetske mutacije povećavaju rizik od karcinoma želuca

Mutacije su rijetke, ali kada postoje, značajno povećavaju rizik od karcinoma.

Rizik od karcinoma želuca kod žena
Rizik od karcinoma želuca kod muškaraca

Zanimljive informacije

Postoje faktori koji mogu smanjiti rizik.

Ishrana bogata voćem i povrćem može smanjiti rizik od karcinoma želuca.

Ishrana, način života i drugi faktori mogu povećati rizik od karcinoma želuca.

Procjenjuje se da pušači imaju dvostruko veći rizik od razvoja karcinoma želuca u odnosu na nepušače.

Izloženost određenim supstancama za radnike u industriji uglja, metala i guma povećava rizik od karcinoma želuca.

Hrana koja sadrži velike količine dimljene hrane, slane ribe i mesa, kiselog povrća i hrane sa nitratima ili nitritima koje su uobičajene u suhomesnatim proizvodima povezuju se s povećanim rizikom od karcinoma želuca.

Određena vrsta polipa u želucu, zvanih adenomi, povećavaju rizik od karcinoma želuca. Određene bolesti kao što su perniciozna anemija, hipertrofična gastropatija, uobičajeni varijabilni imuni nedostatak (CVID) ili dugotrajna infekcija bakterijom H. pylori u želucu, povećavaju rizik od karcinoma želuca.