Karcinom dojke je vrsta karcinoma koja počinje u ćelijama dojke. Najčešće mjesto za razvoj karcinoma dojke kod žena je u kanalima, koji nose mlijeko. Karcinom dojke se takođe može razviti u lobulima gdje se proizvodi mlijeko kod žena. Često se smatra da je karcinom dojke nešto što pogađa samo žene, ali muškarci ga mogu dobiti u rijetkim slučajevima. Karcinom dojke kod muškaraca čini 0,6-1% svih karcinoma dojke. Muškarci imaju nešto tkiva dojke, imaju malo ili nimalo lobula i mnogo niži nivo hormona, tako da su njihove ćelije kanala dojke manje razvijene. To znači da imaju manje šanse da razviju karcinom dojke.

Koliko je čest karcinom dojke?

Karcinom dojke čini 14% svih novih karcinoma dijagnostikovanih svake godine. To je drugi najčešći karcinom među ženama, nakon karcinoma kože.
Otprilike 1 od 8 žena (12,5%) će razviti karcinom dojke tokom svog života.
Dok se karcinom dojke može razviti i kod muškaraca, šanse da će muškarac razviti ovaj karcinom u svom životu su otprilike 1 na 1000 (~0,1%).

Kako genetske mutacije povećavaju rizik od karcinoma dojke

Mutacije su rijetke, ali kada postoje, značajno povećavaju rizik od karcinoma.

Rizik od karcinoma dojke kod žena
Rizik od karcinoma dojke kod muškaraca

Zanimljive informacije

Porodična historija raka dojke povećava rizik.

Pogotovo ako je karcinom dojke u porodici dijagnosticiran u mladosti (prije menopauze), ili kod srodnika u prvom stepenu (roditelj, brat, sestra ili dijete).

Faktori životne sredine i načina života utiču na rizik.

Poznato je da izloženost određenim supstancama, kao što su prekomjerne količine alkohola, i hormonska terapija kombiniranim estrogenom i progesteronom više od pet godina, neznatno povećavaju rizik od karcinoma dojke.

Postoje faktori koji mogu smanjiti rizik.

Mnogi faktori mogu smanjiti rizik od karcinoma dojke, kao što su visoka aktivnost, niži indeks tjelesne mase (BMI), prvi porođaj u ranoj dobi i dojenje.