Angiosarkom je rijedak tip raka koji se formira u unutrašnjosti krvnih i limfnih sudova. Limfni sudovi su dio imunološkog sistema. Limfni sudovi skupljaju bakterije, viruse i otpadne tvari iz tijela te ih eliminiraju.

Ovaj tip raka može se pojaviti bilo gdje u tijelu. No, najčešće se pojavljuje na koži glave i vrata. Rijetko se formira na koži drugih dijelova tijela, poput dojke. Također se može formirati u dubljem tkivu, poput jetre i srca. Angiosarkom se može pojaviti u područjima koja su u prošlosti bila tretirana radioterapijom.

Kada je u pitanju prognoza i mogućnost izlječenja, to uglavnom ovisi o tome gdje se tumor nalazi i koliko se proširio u trenutku kada je otkriven. Angiosarkomi su agresivni tumori koji se brzo šire i često se vraćaju nakon liječenja, zbog čega je njihova izlječivost i stopa preživljavanja relativno niska. Međutim, uspjeh liječenja može značajno varirati ovisno o individualnom slučaju.

Najbolji rezultati liječenja često se postižu kada se bolest otkrije i liječi u ranoj fazi, ali angiosarkom je teško otkriti u ranom stadiju zbog svoje tendencije brzog širenja i nespecifičnih simptoma. Standardne metode liječenja uključuju operaciju, kemoterapiju i radioterapiju.

Važno je napomenuti da medicinska istraživanja stalno napreduju, a tretmani za rak se neprestano unaprjeđuju. Stoga je uvijek dobro konsultirati se s onkologom kako bi se razumjele sve moguće opcije liječenja.

Simptomi

Znaci i simptomi angiosarkoma mogu varirati ovisno o tome gdje se rak javlja.

Angiosarkom kože

Najčešće se angiosarkom javlja na koži glave i vrata. Često se pojavljuje na tjemenu. Simptomi ovog oblika angiosarkoma uključuju:

  • Zadebljano područje kože koje izgleda kao modrica
  • Lezija slična modrici koja s vremenom raste
  • Lezija koja može krvariti kada se ogrebe ili udari
  • Otok u koži oko lezije

Angiosarkom organa

Kada angiosarkom pogađa organe, poput jetre ili srca, često uzrokuje bol. Ostali simptomi zavise o mjestu angiosarkoma.

Kada posjetiti doktora

Zakažite termin kod ljekara ako imate bilo kakve konstantne simptome koji vas zabrinjavaju.

Uzroci

Nije jasno što uzrokuje većinu angiosarkoma. Naučnici su identificirali faktore koji mogu povećati rizik od bolesti.

Angiosarkom nastaje kada stanice u unutrašnjosti krvnih i limfnih sudova razviju promjene u svojoj DNK. DNK stanice sadrži upute koje govore stanici što da radi. Promjene, koje liječnici nazivaju mutacijama, govore stanicama da se brzo množe. Promjene uzrokuju da stanice nastave živjeti kada bi zdrave stanice umrle.

Rezultat je nakupljanje stanica raka koje mogu rasti izvan krvnih i limfnih sudova. Stanice raka mogu napasti i uništiti zdravo tkivo. S vremenom, stanice raka mogu se odvojiti i proširiti na druge dijelove tijela.

Faktori rizika

Faktori koji mogu povećati rizik od angiosarkoma uključuju:

  • Zračenje može povećati rizik od angiosarkoma. Angiosarkom je rijetka nuspojava radioterapije.
  • Otok uzrokovan oštećenjem limfnih sudova. Otok uzrokovan nakupljanjem limfne tekućine zove se limfedem. To se događa kada se limfni sistem blokira ili ošteti. Limfedem se može dogoditi kada se limfni čvorovi uklanjaju toko operacije. To se često radi tokom operacije liječenja raka. Limfedem se može dogoditi i kada postoji infekcija ili druge bolesti.
  • Angiosarkom jetre povezan je s izlaganjem nekoliko hemikalija. Primjeri tih hemikalija uključuju vinil hlorid i arsen.
  • Genetski sindromi. Određene promjene gena s kojima se ljudi mogu roditi mogu povećati rizik od angiosarkoma. Primjeri uključuju promjene gena koje uzrokuju neurofibromatozu, Maffuccijev sindrom ili Klippel-Trenaunayev sindrom, te gene BRCA1 i BRCA2.