Čitanje mamograma uz pomoć softvera za umjetnu inteligenciju (UI) otkrilo je 20% više karcinoma u odnosu na rutinsko dvostruko čitanje od strane dva različita radiologa i nije povećalo lažno pozitivne rezultate.

Istraživanje je objavljeno u augustu 2023. u časopisu The Lancet Oncology. Pročitajte sažetak članka “Artificial intelligence-supported screen reading versus standard double reading in the Mammography Screening with Artificial Intelligence trial (MASAI): a clinical safety analysis of a randomised, controlled, non-inferiority, single-blinded, screening accuracy study.”

Kada test za skrining karcinoma dojke pokaže područje koje izgleda kao karcinom, ali se ispostavi da nije karcinom, to se naziva lažno pozitivno. Na kraju su vijesti dobre: nema karcinoma dojke. Ali sumnjivo područje obično zahtijeva praćenje više od jednog doktora, dodatne testove i dodatne procedure, uključujući moguću biopsiju.

Korištenje UI za čitanje mamograma

Da bi se tehnologiji umjetne inteligencije (UI) omogućilo čitanje mamograma, tehničari unose informacije iz miliona mamograma. Softver UI stvara matematički prikaz – algoritam – kako normalan mamogram izgleda i kako mamogram s karcinomom izgleda. Sistem UI može vidjeti više detalja na svakom mamogramu nego što ljudsko oko može, i provjerava svaku sliku u odnosu na standarde kako bi pronašao bilo kakve abnormalnosti.

Većina profesionalnih smjernica preporučuje da se mamogrami za skrining čitaju dva puta – od strane dva različita radiologa – kako bi se osiguralo da je čitanje ispravno. Međutim, dvostruko čitanje traje duže i može povećati lažno pozitivne rezultate.

Sistemi za podršku mamogramu zasnovani na UI smatraju se, za mnoge, kao drugi par očiju za radiologe i smatraju se jednom od najperspektivnijih primjena UI u radiologiji.

O studiji

Krajnji cilj ove studije, nazvane MASAI ispitivanje, jeste da se vidi da li sistemi za podršku mamogramima zasnovani na UI mogu pronaći više intervalnih karcinoma. Intervalni karcinomi su karcinomi dojke koji se otkrivaju između skrining mamograma s normalnim rezultatima i sljedećeg skrining mamograma. Intervalni karcinomi dojke obično su veći i rastu i šire se brže nego karcinomi dojke pronađeni rutinskim mamogramom.

Rezultati predstavljeni ovdje su rana analiza koja procjenjuje samo sigurnost korištenja UI za čitanje skrining mamograma.

Analiza je obuhvatila 80.020 žena iz Švedske u dobi od 40 do 80 godina koje su bile pogodne za skrining mamograma između 12. aprila 2021. i 28. jula 2022. Žene su nasumično raspoređene u jednu od dvije skupine za skeniranje:

 • 39.996 žena imalo je mamograme koji su čitani uz pomoć tehnologije UI
 • 40.024 žene imalo je mamograme koji su tradicionalno čitani od strane dva različita radiologa

U grupi s UI detektirano je više karcinoma i više žena je pozvano na dodatno testiranje:

 • 244 karcinoma je pronađeno i 861 žena je pozvana na dodatno testiranje (UI)
 • 203 karcinoma su pronađeni i 817 žena je pozvano na dodatno testiranje (tradicionalno čitanje)

Ovi rezultati znače:

 • stopa otkrivanja karcinoma bila je 6,1 na 1.000 žena čiji su mamogrami čitani uz pomoć UI
 • stopa otkrivanja karcinoma bila je 5,1 na 1.000 žena čiji su mamogrami čitani tradicionalno
 • stopa dodatnog testiranja bila je 2,2% za žene čiji su mamogrami čitani uz pomoć UI
 • stopa dodatnog testiranja bila je 2% za žene čiji su mamogrami čitani tradicionalno

Među ženama koje su pozvane na dodatno testiranje:

 • 28% žena koje su pozvane nakon mamograma čitanog uz pomoć UI dijagnostikovano je s karcinomom
 • 25% žena koje su pozvane nakon tradicionalno čitanog mamograma dijagnostikovano je s karcinomom

Stopa lažno pozitivnih rezultata bila je 1,5% za obje grupe.

Iako su rezultati ohrabrujući, istraživači su napomenuli da je studija imala nekoliko ograničenja:

 • Analiza je provedena u jednom centru i ograničena je na jedan tip mašine za mamografiju i jedan UI sistem. Ovi faktori mogu značiti da se rezultati ne mogu široko primijeniti.
 • Tehnički faktori će utjecati na performanse UI sistema, ali su manje važni od iskustva radiologa koji koriste sistem. Čak i kada se koristi UI sistem, konačnu odluku o tome da li nekoga ponovo pozvati na dodatno testiranje donosi radiolog. Dakle, rezultati zavise o performansama radiologa.
 • U ovoj studiji, radiolozi su bili srednje do visoko iskusni, što znači da rezultati možda ne važe za manje iskusne radiologe.

“Ovi obećavajući rezultati trebali bi se koristiti za informiranje novih ispitivanja i evaluacija programa kako bi se riješio izraženi nedostatak radiologa u mnogim zemljama,” glavna autorica Kristina Lång, PhD, rekla je u izjavi. Dr. Lång je vanredna profesorica dijagnostičke radiologije na Univerzitetu Lund. “Ovi rezultati nisu dovoljni da potvrde da je UI spreman za implementaciju u skrining mamografiji. Još uvijek moramo razumjeti implikacije na ishode pacijenata, posebno da li kombiniranje ekspertize radiologa s UI može pomoći u otkrivanju intervalnih karcinoma koji se često previde tradicionalnim skriningom, kao i troškovnu efikasnost tehnologije.”

Šta to znači za vas

Rezultati ove studije su ohrabrujući. Ipak, potrebno je mnogo više istraživanja prije nego što se UI rutinski počne koristi za čitanje mamograma.

Studija iz maja 2023. sugerira da ako bi sistem podrške zasnovan na UI dao netačan savjet radiologu koji čita mamogram, moglo ozbiljno utjecati na tačnost čitanja, bez obzira na iskustvo radiologa.

Buduće studije planiraju istražiti najbolje metode prezentiranja informacija zasnovanih na UI radiolozima, kako bi efikasno i bez pristrasnosti koristili te informacije.

 

Izvor: Breastcancer.org.