Ne trebate rendgenske snimke ili krvne testove da biste rano otkrili rak kože – samo vaše oči i ogledalo. Ako otkrijete karcinom kože na vrijeme, to je najbolji način da se osigura uspješno liječenje.

Iako Američko društvo za borbu protiv raka nema posebne smjernice za rano otkrivanje raka kože, mnogi doktori preporučuju redovan samopregled kože, obično jednom mjesečno.

Redovni samopregledi kože su posebno važni za ljude koji su u većem riziku od raka kože, kao što su osobe sa smanjenim imunitetom, one koje su već imale rak kože, i osobe s jakom porodičnom historijom raka kože. Konsultujte se sa svojim doktorom o tome koliko često trebate pregledati svoju kožu.

Samopregled kože najbolje je obaviti u dobro osvijetljenoj prostoriji ispred ogledala u punoj dužini. Možete koristiti ručno ogledalo za područja koja je teško vidjeti, kao što su stražnji dio bedara. Supružnik, partner, blizak prijatelj ili član porodice može vam pomoći u ovim pregledima, posebno za teško vidljiva područja kao što su leđa ili tjeme.

Prvi put kada pregledate svoju kožu, provedite vrijeme pažljivo prelazeći cijelu površinu. Upoznajte se sa rasporedom mladeža, mrlja, pjega i drugih oznaka na svojoj koži kako biste primijetili bilo kakve promjene sljedeći put. Svakako pokažite doktoru bilo koja područja koja vas zabrinjavaju.

Slijedite ove korak-po-korak upute za samopregled kože:

Stanite ispred ogledala

Provjerite svoje lice, uši, vrat, prsa i stomak. Žene će morati podići grudi da bi provjerile kožu ispod.

 

samopregled kože

 

Provjerite područja ispod pazuha, obje strane ruku, gornje strane i dlanove ruku, između prstiju i ispod noktiju.

 

samopregled koze 2

 

Sjednite

Provjerite prednju stranu bedara, potkoljenica, gornje strane stopala, između prstiju na nogama i ispod noktiju na nogama.

 

samopregled 3

 

Sada koristite ručno ogledalo da biste pregledali donje strane stopala, listove i stražnji dio bedara, prvo pregledajući jednu nogu, a zatim i drugu.

 

samopregled 4

 

Koristite ručno ogledalo da pregledate stražnjicu, genitalno područje, donji i gornji dio leđa, te stražnji dio vrata i ušiju. Ili ako vam je lakše pogledajte svoja leđa u zidnom ogledalu koristeći ručno ogledalo.

 

samopregled 5

Koristite češalj ili fen za kosu da razdvojite kosu kako biste provjerili tjeme.

 

samopregled 6

 

Najbolje vrijeme za samopregled kože je nakon kupanja ili tuširanja. Provjerite sve mladeže, mrlje ili madeže od vrha glave do nožnih prstiju. Ako redovno pregledate svoju kožu, primjetiti ćete sve sumnjive promjene na njoj.

Šta trebam tražiti?

Rak kože može izgledati različito. Može se pojaviti u različitim oblicima i veličinama. Ponekad može izgledati kao drugi kožni problemi. Najčešće se pojavljuje na dijelovima tijela koji su izloženi suncu, kao što su lice, glava, vrat i ruke, ali može se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Neki od češćih znakova raka kože uključuju:

  • Novi, rastući ili mijenjajući mladež, mrlju ili kvržicu na koži
  • Rana koja krvari i/ili ne zarasta nakon nekoliko sedmica
  • Gruba ili ljuskava crvena mrlja koja može postati krasta ili krvariti
  • Izraslina nalik bradavici
  • Mladež (ili druga mrlja na koži) koja je nova ili mijenja veličinu, oblik ili boju
  • Mladež nepravilnog oblika, nepravilnih ivica ili onaj koji sadrži više različitih boja

Ako pronađete nešto sumnjivo na svojoj koži

Ako primijetite nešto što vas zabrinjava na svojoj koži, posebno nešto novo ili nešto što se promijenilo, obavezno to provjerite kod doktora.

Ako doktor posumnja da imate rak kože, obavit će preglede i testove da to utvrdi. Ako ne možete odmah otići ljekaru, možda biste trebali napraviti dobre krupne fotografije tog područja kako bi vaš ljekar mogao vidjeti mijenja li se područje onda kada dobijete termin.

Doktor će vas prvo pitati o simptomima, kao što su kada se mladež/mrlja prvi put pojavila, je li promijenila izgled i je li bolna, svrbi li ili da li krvari. Možda će vas također pitati o prošlim izlaganjima suncu i tamnjenju te je li neko u vašoj porodici imao rak kože. Zatim će pregledati vašu kožu, zabilježiti veličinu, oblik, boju i teksturu područja, te krvari li, curi li ili da li se stvara krasta. Ostatak vašeg tijela također može biti pregledan kako bi se provjerili mladeži i druge mrlje koje mogu ukazivati na rak kože.

Ako ljekar posumnja na rak kože, može vas uputiti dermatologu, specijalistu za kožne bolesti, koji bi mogao koristiti posebne alate za detaljniji pregled područja.

Ako doktor misli da sumnjivo područje može biti rak kože, uzet će uzorak kože iz tog područja i pregledati ga pod mikroskopom. To se zove biopsija kože. Postoji mnogo načina za obavljanje biopsije kože. Doktor će izabrati jedan na osnovu sumnjivog tipa raka kože, na osnovu toga gdje se nalazi na vašem tijelu ili veličine pogođenog područja i drugih faktora.

Slične teme: Blog

Izvor: American Cancer Society