Melanom je agresivan tip karcinoma kože koji nastaje iz stanica kože koje proizvode pigment melanin. Ovaj tip karcinoma može se pojaviti bilo gdje na koži, ali najčešće se pojavljuje na mjestima koja su izložena suncu, poput lica, vrata, ruku i nogu.

Melanom je najozbiljniji tip karcinoma kože, jer se lako širi u druge dijelove tijela i može dovesti do ozbiljnih komplikacija ako se ne liječi na vrijeme. Prema Američkom udruženju za rak, melanom predstavlja samo 1% svih slučajeva karcinoma kože, ali uzrokuje većinu smrtnih slučajeva.

Simptomi melanoma uključuju promjene u boji, veličini i obliku mladeža ili novih pigmentiranih formacija na koži. To može uključivati mladeže koji su tamniji od okolne kože, imaju nepravilne rubove, rastu ili se mijenjaju s vremenom. Ako imate bilo kakvu sumnju ili brigu u vezi s mladežima na koži, trebate se odmah obratiti liječniku.

Uzroci melanoma uključuju izlaganje kože suncu i UV zrakama, kao i genetsku predispoziciju. Ljudi s plavim ili zelenim očima, svijetlom kožom i kosom te oni koji imaju obiteljsku historiju melanoma su u većem riziku za razvoj ovog oblika karcinoma.

Liječenje melanoma obično uključuje hirurško uklanjanje zahvaćenog područja kože, kao i primjenu kemoterapije, radioterapije ili imunoterapije za uništavanje stanica raka. Rana dijagnoza i liječenje su ključni za uspješno liječenje melanoma.

Postoje neke mjere koje možete poduzeti da smanjite rizik od razvoja melanoma, uključujući izbjegavanje izlaganja suncu tokom najtoplijeg dijela dana, nošenje zaštitne odjeće i kreme za sunčanje, kao i redovito pregledavanje kože kako bi se otkrile moguće promjene.

Ukratko, melanom je ozbiljan tip karcinoma kože koji može imati ozbiljne posljedice ako se ne otkrije i ne liječi na vrijeme. Stoga je važno da redovito pregledavate kožu i odmah kontaktirate liječnika ako primijetite bilo kakve promjene. Također je važno poduzeti mjere za zaštitu kože od sunca kako bi se smanjio rizik od razvoja melanoma. To uključuje nošenje zaštitne odjeće, šešira i sunčanih naočala, korištenje kreme za sunčanje s visokim faktorom zaštite, kao i izbjegavanje izlaganja suncu tijekom najtoplijeg dijela dana.

Također, redoviti pregledi kod dermatologa mogu pomoći u ranoj dijagnostici melanoma i drugih oblika raka kože.