Karcinom grlića maternice je maligni tumour koji se razvija u tkivu grlića maternice. To je drugi najčešći oblik karcinoma kod žena, poslije karcinoma dojke. U većini slučajeva, karcinom grlića maternice je sporo rastući i može se liječiti ako se otkrije u ranoj fazi. Međutim, ako se tumour proširi izvan grlića maternice, liječenje može biti teže i imati manje uspješnosti.

Jedan od glavnih uzroka karcinoma grlića maternice je infekcija papilomavirusom (HPV). To je vrlo česta infekcija koja se prenosi seksualnim kontaktom. Rizik od razvoja karcinoma grlića maternice se može smanjiti cijepljenjem protiv HPV-a, kao i redovitim pregledima.

Simptomi karcinoma grlića maternice u ranim fazama su često blagi ili se uopće ne pojavljuju. Kada se pojave simptomi, oni mogu uključivati krvarenje između menstrualnih ciklusa, krvarenje nakon seksualnog odnosa, krvarenje nakon menopauze i bol u trbuhu ili prilikom mokrenja.

Liječenje karcinoma grlića maternice može uključivati hirurško uklanjanje tumora, radioterapiju, kemoterapiju ili kombinaciju ovih metoda. Odabir liječenja ovisi o stadiju bolesti i individualnim potrebama pacijenta.