Štitna žlijezda je mala žlijezda koja se nalazi na prednjem dijelu vrata, ali njena uloga u regulaciji zdravlja je veoma bitna. Nažalost, štitna žlijezda nije imuna na različite bolesti, uključujući i karcinom. Štitna žlijezda, iako možda nije često u centru pažnje kada je riječ o zdravstvenim temama, igra ključnu ulogu u našem organizmu. Njena uloga u regulaciji hormona čini je neizostavnim dijelom našeg endokrinog sistema. Ali, pojavom karcinoma štitne žlijezde postaje jasno koliko ta mala žlijezda može utjecati na naš život.

Karcinom štitne žlijezde možda nije česta tema u svakodnevnom razgovoru, ali svako saznanje o njoj može značiti razliku između ranog otkrivanja i uspješnog liječenja. Veoma uspješno se liječi, a mnogi pacijenti se u potpunosti oporave nakon postavljanja dijagnoze i procesa liječenja.

Štitna žlijezda

Štitna žlijezda proizvodi hormone koji regulišu metabolizam i utječu na mnoge vitalne funkcije u tijelu, uključujući srčani ritam, tjelesnu temperaturu i energiju. Funkcija štitne žlijezde je proizvodnja i oslobađanje hormona koji igraju ključnu ulogu u regulaciji metabolizma i održavanju ravnoteže u tijelu. Glavni hormoni koje štitna žlijezda proizvodi su tiroksin (T4) i trijodtironin (T3).

Nekoliko ključnih aspekata vezanih uz štitnu žlijezdu:

 • Regulacija metabolizma: Tiroksin (T4) i trijodtironin (T3) kontrolišu brzinu metabolizma u tijelu. Povećani nivoi ovih hormona potiču ubrzanje metaboličkih procesa, što može dovesti do povećanja energije i pojačanog sagorijevanja kalorija.
 • Regulacija tjelesne temperature: Štitna žlijezda također igra važnu ulogu u održavanju tjelesne temperature. Povećanje hormona T3 i T4 može uzrokovati povećanje tjelesne temperature, dok njihove smanjene vrijednosti mogu dovesti do osjećaja hladnoće.
 • Rast i razvoj: Hormoni štitne žlijezde su ključni za normalan rast i razvoj tijela, posebno kod djece. Nedostatak ovih hormona može dovesti do usporenog rasta i razvoja.
 • Utjecaj na druge organe: Štitna žlijezda također utječe na druge endokrine organe, poput hipofize, koja reguliše rad štitne žlijezde putem hormona TSH (tiroidni stimulirajući hormon). Neravnoteža u ovom sistemu može dovesti do problema sa štitnom žlijezdom.
 • Problemi sa štitnom žlijezdom: Postoje različiti poremećaji štitne žlijezde, uključujući hipotireozu (nedostatak hormona), hipertireozu (povećan nivo hormona) i autoimune bolesti kao što je Hashimotov tireoiditis i Gravesova bolest. Ovi poremećaji mogu uzrokovati različite simptome i zahtijevati različite oblike liječenja, uključujući hormonsku terapiju ili čak hirurško uklanjanje štitne žlijezde u težim slučajevima.

Karcinom štitne žlijezde: Uzroci i faktori rizika

Karcinom štitne žlijezde nastaje kada se ćelije štitne žlijezde počnu nekontrolisano dijeliti i rasti. Iako uzroci nastanka karcinoma štitne žlijezde nisu u potpunosti razjašnjeni, postoje neki faktori rizika koji se povezuju s ovom bolešću:

 • Genetika: Osobe sa porodičnom historijom karcinoma štitne žlijezde imaju veći rizik za nastankom karcinoma štitne žlijezde.
 • Radijacija: Izlaganje ionizirajućem zračenju u djetinjstvu, kao što je radioterapija glave i vrata.
 • Spol: Žene imaju veći rizik za nastanak karcinoma štitne žlijezde u odnosu na muškarace.
 • Dob: Rizik se povećava s godinama, iako se karcinom štitne žlijezde može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi dobi.
 • Jodna neravnoteža: Nedostatak ili višak joda u prehrani.

Simptomi i dijagnoza

Karcinom štitne žlijezde često nema ranih simptoma ili su simptomi nespecifični, što otežava dijagnozu. No, neki od mogućih simptoma uključuju:

 • Oticanje ili kvržica na vratu,
 • Poteškoće pri gutanju,
 • Promjene u glasu,
 • Bol u vratu,
 • Povećana osjetljivost na hladnoću.

Dijagnoza karcinoma štitne žlijezde obično se postavlja putem niza testova, uključujući ultrazvuk, biopsiju i analize krvi kako bi se procijenila razina hormona štitne žlijezde.

Liječenje i prognoza

Većina karcinoma štitne žlijezde je sporo rastuća i ima dobru prognozu. Standardni tretmani koji se koriste u liječenju karcinoma štitne žlijezde uključuju hirurško odstranjivanje dijela ili cijele štitne žlijezde, radioterapiju i terapiju radioaktivnim jodom. Nakon liječenja, redovni pregledi su ključni kako bi se pratila eventualna ponovna pojava bolesti.

Prevencija nastanka karcinoma štitne žlijezde

Iako ne postoji apsolutna garancija da se može potpuno spriječiti razvoj ovog oblika karcinoma, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste smanjili svoj rizik:

 • Redovni pregledi: Redovne posjete endokrinologu ili doktoru porodične medicine mogu pomoći u ranoj detekciji potencijalnih problema sa štitnom žlijezdom. Doktor će obaviti pregled vrata palpacijom (opipavanjem), i ukoliko je to potrebno, naručiti dodatne testove.
 • Zdrava ishrana: Pravilna prehrana bogata hranjivim materijama, uključujući voće, povrće, proteine i cjelovite žitarice, može pridonijeti vašem zdravlju i smanjiti rizik od različitih vrsta karcinoma, uključujući karcinom štitne žlijezde.
 • Izbjegavanje izlaganja zračenju: Pokušajte izbjeći izlaganje ionizirajućem zračenju kad god je to moguće. To uključuje zaštitu od sunčevog zračenja i oprez prilikom dijagnostičkih postupaka koji uključuju rendgenske zrake.
 • Jod u ishrani: Osobe koje žive u područjima s nedostatkom joda trebale bi osigurati unos ovog važnog minerala kroz ishranu ili dodatke prehrani. Nedostatak joda može povećati rizik od nastanka ovog tipa karcinoma.
 • Zdrav stil života: Održavanje zdravog stila života, uključujući prestanak pušenja i ograničavanje konzumacije alkohola, također može pomoći u smanjenju rizika od karcinoma štitne žlijezde.
 • Samoispitivanje: Periodično provodite samopregled vrata kako biste osjetili eventualne promjene ili kvržice na vratu. Ako primijetite bilo kakve nepravilnosti, odmah se obratite vašem doktoru.

Važno je napomenuti da genetika također igra ulogu u riziku od karcinoma štitne žlijezde, pa ukoliko imate porodičnu historiju ove bolesti, važno je posavjetovati se sa doktorom o individualnim mjerama prevencije i rane detekcije. Redoviti pregledi i svjesnost o vlastitom zdravlju su ključni koraci u očuvanju zdravlja štitne žlijezde i smanjenju rizika nastanka karcinoma iste.

Ishrana u prevenciji nastanka karcinoma štitne žlijezde

Iako nema jednostavnog uzroka i posljedice u vezi sa karcinomom štitnjače, postoje neki faktori iz ishrane i stila života svakog pojedinca koji mogu igrati ulogu u povećanju ili smanjenju rizika od nastanka i razvoja ove bolesti.

Nekoliko ključnih faktora u vezi s ishranom koji se smatraju važnim za prevenciju karcinoma štitnjače:

 • Jod: Jod je esencijalni mineral neophodan za normalno funkcionisanje štitne žlijezde, te nedostatak joda može povećati rizik od određenih vrsta karcinoma ove žlijezde. Unos dovoljnih količina joda putem ishrane ili dodataka prehrani (ukoliko je to potrebno) može doprinijeti smanjenju rizika nastanka karcinoma štitne žlijezde. Jod se obično nalazi u morskim plodovima, morskoj soli i mliječnim proizvodima.
 • Selen: Selen je drugi mineral koji igra ulogu u zdravlju štitne žlijezde, stoga dovoljan unos selena može smanjiti rizik od nastanka karcinoma štitne žlijezde. Selen se nalazi u orašastim plodovima, morskim plodovima, piletini. Najveći sadržaj selena pronađen je u brazilskim orasima (1 mg/kg).
 • Izbjegavanje štetnih tvari: Konzumiranje štetnih tvari kao što su visoko prerađena hrana, šećer, transmasne kiseline i višak joda (npr. kroz dodatke prehrani) može povećati rizik od nastanka karcinoma štitne žlijezde.
 • Unos povrća i voća: Dijeta bogata voćem i povrćem općenito je povezana s nižim rizikom od različitih vrsta karcinoma, uključujući karcinom štitne žlijezde. Voće i povrće sadrže antioksidante i druge hranjive tvari koje mogu pomoći u zaštiti ćelija od oštećenja i rasta kancerogenih tumora.

Važno je napomenuti da prevencija karcinoma štitnjače nije samo povezana s ishranom, već i s drugim faktorima rizika kao što su genetika, izloženost zračenju i hormonski status. Osobe sa povećanim rizikom trebaju se posavjetovati sa nutricionistom ili endokrinologom kako bi razgovarali o svojim individualnim potrebama i strategijama za smanjenje rizika od karcinoma štitne žlijezde.