Nakon raka kože, rak dojke je najčešći rak koji se dijagnosticira kod žena. Može se javiti i kod muškaraca, ali je mnogo češći kod žena.

Značajna podrška, podizanje svijesti o raku dojke i finansiranje istraživanja pomoglo je da se postigne napredak u dijagnostici i liječenju raka dojke. Stope preživljavanja raka dojke su se povećale, a broj smrtnih slučajeva povezanih s ovom bolešću je u stalnom opadanju, uglavnom zbog faktora kao što su ranije otkrivanje, novi personalizirani pristup liječenju i bolje razumijevanje bolesti.

Različiti tipovi raka dojke se ponašaju različito. Rak dojke se dijeli prema vrsti tkiva iz kojeg je nastao, te može početi u mliječnim žlijezdama, mliječnim kanalima, masnom ili vezivnom tkivu. Generalizacije o pojedinačnim vrstama su zasnovane na sličnostima u otkrivanju, načinu progresije i načinu liječenja. Neke vrste raka rastu veoma sporo i metastaziraju odnosno šire se na druge dijelove tijela tek kada postanu veliki. Dok su drugi agresivniji, rastu brže i brzo se šire. Nije rijetkost da se ista vrsta raka ponaša različito kod različitih žena. Samo doktor koji je pregledao ženu i poznaje njenu historiju bolesti može sa njom razgovarati o različitim karakteristikama raka dojke koje se odnose na nju.

Karcinom in situ, što doslovno znači rak na mjestu nastanka, rani je oblik raka koji još nije prožeo okolno tkivo. Ovaj stadij čini više od 15% svih karcinoma dojke dijagnosticiranih u SAD-u.

Većina karcinoma dojke (oko 90%) počinje u mliječnim kanalima ili mliječnim žlijezdama. Duktalni karcinom in situ počinje u zidu mliječnih kanala, te se ponekad može napipati kao kvržica i može se vidjeti na mamografu kao sitne tačkice taloženja kalcijuma (mikrokalcifikacija). Duktalni karcinom in situ se često otkriva mamografijom prije nego što postane dovoljno velik da se može palpirati. Obično je ograničen na određeni dio dojke i može se u potpunosti ukloniti hirurški.

Lobularni karcinom in situ, koji počinje u mliječnim žlijezdama, obično se razvija prije menopauze. Ova vrsta raka, koja se ne može palpirati niti vidjeti na mamografima, obično se nalazi slučajno, na mamografu koji se radi zbog kvržice ili neke druge abnormalnosti osim lobularnog karcinoma in situ. Između 25% i 30% žena koje ga imaju na kraju razvije invazivni rak dojke – ponekad čak i nakon 40 godina – na istoj ili suprotnoj dojci ili u obje dojke.

Invazivni karcinom dojke koji se može širiti i uticati na druge organe može biti lokaliziran (ograničen na dojku) ili metastatski. Oko 80% invazivnih karcinoma su duktalni, a oko 10% lobularni. Prognoza za duktalni i lobularni karcinom je slična. Drugi, manje uobičajeni tipovi karcinoma, poput medularnog karcinoma i tubularnog karcinoma (koji počinje u mliječnim žlijezdama), imaju nešto bolju prognozu.

Faktori rizika

Faktor rizika za rak dojke je sve što povećava vjerovatnoću da ćete dobiti rak dojke. Ali ako imate jedan ili čak nekoliko faktora rizika od raka dojke ne znači nužno da ćete razviti rak dojke. Mnoge žene koje razviju rak dojke nemaju poznate faktore rizika osim što su samo žene.

Faktori koji su povezani sa povećanim rizikom od raka dojke uključuju:

 • Žene imaju mnogo veću vjerovatnoću od muškaraca da obole od raka dojke.
 • Vaš rizik od raka dojke raste kako starite.
 • Ako ste imali biopsiju dojke koja je otkrila lobularni karcinom in situ (LCIS) ili atipičnu hiperplaziju dojke, imate povećan rizik od raka dojke.
 • Ako ste imali rak dojke na jednoj dojci, imate povećan rizik od razvoja raka na drugoj dojci.
 • Ako je vašoj majci, sestri ili kćerci dijagnosticiran rak dojke, posebno u mlađoj dobi, rizik od raka dojke je povećan. Ipak, većina ljudi s dijagnozom raka dojke nema porodičnu historiju bolesti.
 • Naslijeđeni geni koji povećavaju rizik od raka – Određene mutacije gena koje povećavaju rizik od raka dojke mogu se prenijeti s roditelja na djecu. Najpoznatije genske mutacije nazivaju se BRCA1 i BRCA2. Ovi geni mogu značajno povećati rizik od raka dojke i drugih karcinoma, ali ne čine rak neizbježnim.
 • Ako ste primali zračenje na grudima, rizik od raka dojke je povećan.
 • Gojaznost povećava rizik od raka dojke.
 • Početak menstruacije prije 12. godine povećava rizik od raka dojke.
 • Ako ste započeli menopauzu u starijoj dobi, veća je vjerovatnoća da ćete razviti rak dojke.
 • Žene koje rađaju svoje prvo dijete nakon 30. godine života mogu imati povećan rizik od raka dojke.
 • Žene koje nikada nisu bile trudne imaju veći rizik od raka dojke nego žene koje su imale jednu ili više trudnoća.
 • Žene koje uzimaju hormonske lijekove koji kombiniraju estrogen i progesteron za liječenje znakova i simptoma menopauze imaju povećan rizik od raka dojke. Rizik od raka dojke se smanjuje kada žene prestanu uzimati ove lijekove.
 • Konzumiranje alkohola povećava rizik od raka dojke.