Svaki karcinom je jedinstven i vaš plan liječenja bi trebao biti.

Kao i svaka osoba, svaki karcinom je jedinstven. FoundationOne testovi pružaju visokokvalitetne usluge za gensko testiranje odnosno otkrivanje promjena u DNK koje pokreću rast tumora. Te informacije pomažu ljekarima kako bi odabrali najdjelotvornije liječenje za svakog pojedinog pacijenta čime liječenje postaje personalizirano.

Šta su FoundationOne testovi?

Foundation Medicine sveobuhvatno gensko testiranje (gensko profiliranje) detaljno procjenjuje više od 300 gena kako bi se utvrdile klinički značajne promjene i potencijalno proširile mogućnosti liječenja bolesnika. Ljekari dobivaju jasan, iscrpan izvještaj koji uključuje informacije o klinički važnim promjenama tumorske DNK, mogućim ciljanim terapijama i dostupnim kliničkim ispitivanjima. Za sve vrste uznapredovalog solidnog karcinoma, FoundationOne®CDx test koristi sveobuhvatno genomsko profiliranje za očitavanje DNK vašeg karcinoma. Ovaj test vam može pomoći u identifikaciji onoga što uzrokuje rast ili širenje karcinoma. Informacije iz ovog testiranja mogu se koristiti za identifikaciju kako vaš tumor može reagirati na liječenje.

Foundation Medicine nudi različite opcije testiranja za sve tipove karcinoma na osnovu vašeg tipa uzorka. Vaš liječnik će odrediti koji test je pravi za vas.

  • FoundationOne®CDx test je genomski test tkiva za solidne tumore poput karcinoma pluća, kolorektalnog karcinoma, karcinoma dojke i karcinoma prostate.
  • FoundationOne®Liquid CDx test je genomski test krvi, koji se još naziva i tečna biopsija, za solidne tumore poput karcinoma pluća, kolorektalnog karcinoma, karcinoma dojke i karcinoma prostate.

Kako test funkcioniše?

Razumijevanje kako FoundationOne®CDx test funkcioniše počinje razumijevanjem važnosti mutacija i biomarkera.

  • Mutacije su promjene u DNK koje mogu utjecati na rast karcinoma. Na primjer, mutacije gena BRAF, ALK, EGFR, HER2 i KRAS povezane su s uznapredovalim solidnim karcinomom.
  • Biomarkeri su mjerljive karakteristike unutar ćelije karcinoma. Status određenih biomarkera može predvidjeti odgovor na imunoterapijske tretmane.

Analiza mutacija i biomarkera može pružiti informacije o tome kako vaš karcinom može reagirati na liječenje.

Ovdje FoundationOne®CDx test igra ključnu ulogu.

Čitanjem DNK vašeg tumora, traženjem mutacija u preko 300 gena i analizom tumorskih biomarkera, FoundationOne®CDx test pruža genomske informacije koje mogu pomoći u kreiranju vašeg personaliziranog plana liječenja karcinoma.

  • FoundationOne®CDx test je genomski test koji vam pruža informacije o DNK vašeg tumora.
  • FoundationOne®CDx test ne pruža informacije o genetskim ili nasljednim rizicima za razvoj karcinoma.

Koje informacije test može pružiti?

Prilikom donošenja odluka o liječenju, FoundationOne®CDx test pruža važne informacije koje mogu pomoći vama i vašem liječniku da kreirate plan liječenja izvan tradicionalnih opcija.

  • Ciljana terapija može zaustaviti rast ćelija karcinoma ciljajući određene mutacije.
  • Imunoterapija pomaže prirodnom imunološkom sistemu vašeg tijela da napadne ćelije karcinoma.
  • Klinička ispitivanja omogućavaju pacijentima koji ispunjavaju uslove da pristupe novim potencijalnim tretmanima koji su u razvoju.

Možda ćete također moći isključiti terapije. Rezultati vaših testova mogu pomoći vama i vašem liječniku da saznate koji tretmani možda neće raditi za vas – omogućavajući vam da se fokusirate samo na opcije koje mogu napraviti razliku i izbjeći nepotrebno liječenje.

Prisustvo mutacije ne garantuje da će vam terapija odgovarati.

Pogledajte video da vidite kako sveobuhvatno genomsko profiliranje može pomoći vašem liječniku da kreira plan liječenja koji je personaliziran za vas.

Izvor: www.foundationmedicine.com