U eri tehnoloških inovacija i sve većeg razumijevanja ljudskog tijela na molekularnom nivou, personalizirana medicina postaje sve relevantnija. Ovaj pristup liječenju predstavlja revoluciju u načinu na koji pristupamo pacijentima, pružajući mogućnosti koje su nekada bile nezamislive. U ovom članku istražit ćemo benefite personalizirane medicine, posebno kada je riječ o liječenju karcinoma i drugih malignih bolesti.

Što je personalizirana medicina?

Personalizirana medicina je pristup liječenju i prevenciji bolesti koji uzima u obzir individualne razlike u genima, okolišu i načinu života svakog pojedinca. Umjesto standardnog pristupa, gdje se pacijenti svrstavaju u široke kategorije, personalizirana medicina omogućuje specifičnu terapiju prilagođenu svakom pojedincu.

Benefiti personalizirane medicine:

 • Preciznost terapije: Personalizirana medicina omogućuje da se terapija prilagodi genetskim i molekularnim karakteristikama bolesti pojedinca, čime se povećava šansa za uspjeh.
 • Smanjenje nuspojava: Prilagođavajući terapiju, smanjuje se rizik od neželjenih reakcija i nuspojava koje su često povezane sa standardnim tretmanima.
 • Brža dijagnostika: Korištenjem personaliziranih dijagnostičkih alata, bolesti se mogu otkriti u ranijim fazama, kada su šanse za izliječenje veće.
 • Personaliziranim pristupom se smanjuju troškovi liječenja neefikasnim metodama, čime se sredstva mogu bolje iskoristiti.

Utjecaj personalizirane medicine na liječenje karcinoma:

 • Ciljane terapije: Umjesto klasičnih kemoterapeutika koji napadaju sve stanice u tijelu, personalizirana medicina omogućuje korištenje ciljanih lijekova koji se usmjeravaju samo na maligne stanice, čime se smanjuje oštećenje zdravog tkiva.
 • Genomska analiza: Analizom genoma tumora može se odrediti njegova genetska struktura i tako odabrati najprikladniji tretman.
 • Imunoterapija: Kroz personaliziranu medicinu, imunoterapije se mogu prilagoditi kako bi se usmjerile na specifične antigene tumora pojedinca.
 • Rano otkrivanje: Personalizirane skrining metode omogućuju ranije otkrivanje karcinoma i malignih bolesti, čime se povećavaju šanse za uspješno liječenje.

Dok nastavljamo istraživati i razumijevati složenost ljudskog tijela, personalizirana medicina će imati sve veći utjecaj na način na koji dijagnosticiramo, tretiramo i brinemo se o pacijentima s malignim bolestima. Uz sve njene prednosti, personalizirana medicina obećava budućnost u kojoj će liječenje biti sigurnije, efikasnije i prilagođenije potrebama svakog pojedinca. Ovo je era u kojoj medicina postaje peronalizirana, a budućnost izgleda svjetlija za sve one koji se suočavaju s izazovima karcinoma i drugih malignih bolesti.

 

FoundationOne test je ključan alat u personaliziranoj medicini, posebno u onkologiji. Evo zašto:

FoundationOne je sveobuhvatni genetski test koji analizira promjene u genima unutar tumorskog tkiva. Test identificira mutacije u stotinama gena koje se često nalaze u solidnim tumorima. Ovaj test pomaže liječnicima da bolje razumiju genetski profil specifičnog tumora pacijenta, što može biti kritično za odabir najučinkovitijeg liječenja.

Kako se personalizirana medicina sve više fokusira na ciljane terapije, identifikacija specifičnih genetskih promjena unutar tumora postaje sve važnija. Na primjer, ako se otkrije određena mutacija u genima pacijentovog tumora, to može ukazivati na to da je taj tumor vjerojatno osjetljiv na određeni ciljani lijek.

Osim što pomaže u odabiru terapije, FoundationOne test može pomoći liječnicima u procjeni prognoze bolesti, odlučivanju o tome je li pacijent pogodan kandidat za kliničko ispitivanje ili čak identificiranju potencijalnih nasljednih komponenti rizika za rak.

Uzimajući u obzir sve ove aspekte, FoundationOne test je dragocjeni instrument u arsenalu personalizirane medicine, omogućujući preciznije i individualizirane pristupe liječenju raka.

MammaPrint je još jedan ključan test u okviru personalizirane medicine, ali specifično se koristi u kontekstu karcinoma dojke.

MammaPrint je genetski test koji analizira izražaj 70 gena unutar tumorskog tkiva kako bi se odredio rizik od povratka karcinoma dojke. Test je dizajniran da pomogne liječnicima da bolje razumiju prirodu bolesti kod pojedinog pacijenta i da donesu informirane odluke o tome je li potrebna dodatna kemoterapija nakon operacije.

Osnovna korist MammaPrint testa je njegova sposobnost da razlikuje pacijente s visokim rizikom od povratka bolesti od onih s niskim rizikom. Za pacijente s niskim rizikom, izbjegavanje kemoterapije može smanjiti nepotrebne nuspojave i komplikacije povezane s tim tretmanom.

U kontekstu personalizirane medicine, MammaPrint je još jedan korak prema pružanju svakom pacijentu s karcinomom dojke individualiziranog, specifičnog plana liječenja koji se temelji na jedinstvenoj biologiji njihovog tumora, umjesto da se oslanja samo na opće smjernice.

 

Primjene personalizirane medicine u različitim sferama zdravstva

Personalizirana medicina nije samo revolucija u liječenju karcinoma i malignih bolesti; njen utjecaj osjeća se širom medicinske prakse. Razmotrimo nekoliko ključnih sfera gdje se personalizirana medicina sve više koristi:

 • Kardiologija: Kroz personaliziranu medicinu, liječnici mogu bolje razumjeti kako pacijentova genetska građa utječe na rizik od srčanih bolesti ili na odgovor na određene lijekove. Također se mogu prilagoditi tretmani za pojedince s nasljednim srčanim stanjima.
 • Farmakologija: Genetski testovi mogu predvidjeti kako će pojedinac reagirati na određeni lijek, što omogućuje prilagodbu doza i izbor najučinkovitijih terapija s minimalnim rizikom nuspojava. Ovo područje se često naziva farmakogenomikom.
 • Genetsko savjetovanje: Kroz personaliziranu medicinu, pacijenti mogu dobiti detaljnije informacije o svom genetskom riziku za određene bolesti, čime se omogućuje bolje informirano planiranje i preventivne mjere.

Uz ovu široku paletu primjena, personalizirana medicina nudi obećavajuće mogućnosti za poboljšanje ishoda pacijenata i optimizaciju liječenja. Kako tehnologija i znanje o genetici napreduju, možemo očekivati da će ovaj pristup postati standard u mnogim aspektima medicinske prakse.