Šta mogu učiniti da smanjim rizik od karcinoma dojke?

Istraživanja pokazuju da promjene načina života mogu smanjiti rizik od karcinoma dojke, čak i kod žena s visokim rizikom.

Neki od tih promjena uključuju:

  • Ograničena konzumacija alkohola – što više alkohola konzumirate, veći je rizik od razvoja karcinoma dojke. Opšta preporuka – zasnovana na istraživanju o uticaju alkohola na rizik od karcinoma dojke – je da se ograničite na ne više od jednog pića dnevno, jer čak i male količine povećavaju rizik.
  • Fizička aktivnost – fizička aktivnost može vam pomoći da održite zdravu tjelesnu težinu, što pomaže u prevenciji karcinoma dojke. Većina zdravih odraslih osoba treba biti fizički aktivna najmanje 150 minuta sedmično umjerene tjelesne aktivnosti.
  • Dojenje – dojenje može igrati ulogu u prevenciji karcinoma dojke. Što duže dojite, to je veći zaštitni efekat.

Može li zdrava prehrana spriječiti karcinom dojke?

Zdrava prehrana može smanjiti rizik od nekih vrsta karcinoma, kao i dijabetesa, srčanih bolesti i moždanog udara. Na primjer, mediteranska ishrana uz dodatak ekstra djevičanskog maslinovog ulja i miješanih orašastih plodova mogu smanjiti rizik od karcinoma dojke. Mediteranska dijeta se uglavnom fokusira na hranu biljnog porijekla, kao što su voće i povrće, integralne žitarice, mahunarke i orašasti plodovi. Ljudi koji se pridržavaju mediteranske prehrane biraju zdrave masti, poput maslinovog ulja, umjesto maslaca i jedu ribu umjesto crvenog mesa.

Šta još mogu učiniti?

Redovni pregledi, kao i samopregledi igraju važnu ulogu u ranom otkrivanju karcinoma dojke. Ako primijetite bilo kakve promjene na dojkama, kao što je kvržica ili promjene na koži, obratite se svom ljekaru.